Binnenkamers

Bezoek het huis van Frans en Mariët met de kunst die zij voor en met elkaar maken en zie hoe hun buurt vroeger was

Op bezoek bij Kolpingbuurtbewoners en kunstenaars. Een digitale wandeling.

De Kolping is een kleine arbeidersbuurt tussen de Goffert/Muntweg en het spoor. Hier wonen Frans en Mariët al meer dan dertig jaar. De buurt is in 2018 en 2019 voor de helft afgebroken, met nieuwbouw erna en de andere helft van de huizen is gerenoveerd. Voor de start van afbraak en opbouw toonde het project Binnenkamers, dat Frans en Mariët organiseerden, hoe de buurt was. Er was een wandeling langs verschillende bewoners van de Kolpingbuurt die lieten zien wat hen bezig houdt. De wandeling ging ook langs vier huizen met Binnenkamers van 16 Nijmeegse kunstenaars en langs het huis van de wijkbeheerder, waar een fototentoonstelling over de geschiedenis van de buurt was. De start was in het buurtcentrum De Inloop, waar Woningcorporatie Talis vertelde over de toekomst van de buurt. Hier bracht zangeres en buurtbewoonster Diana Hönig extra sfeer. Loop de wandeling digitaal mee :)


(C) De foto's zijn van William Moore. Enkelen van anderen (CdG en MM).


Op weg! De eerste twee huizen op de route zijn Kunsthuizen.

Op Ariënsstraat 8 werk van Geert Lemmers, Cockie de Gijzel, Teja Huting en Lobke Burgers laat werk in de kelder zien.

Links: Cockie de Gijzel, rechts Geert Lemmers

Cockie de Gijzel (foto CdG) maakt nieuwe werkelijkheden met als basis foto's van zichzelf. Tango is een andere passie.

Geert Lemmers, is vrijzinnig Fine Photo Art kunstenaar. Hij onderzoekt de ruwe kanten van het leven in een eigengemaakte sprookjeswereld.


Teja Huting, werkt met keramiek. Brengt structuren, ordening en ritme in chaos, destructie en puinhopen.

Teja Huting


Lobke Burgers, maakt werk dat bol staat van tegenstellingen, schoonheid en afzichtelijkheid, leven en dood.


Ook op Ariënsstraat 9 staat de deur open. Jac Splinter laat er zijn verzameling zigeunerinnetjes zien. Midden tussen de mooie dames leest Clem Bongers enkele keren per dag gedichten voor. Boven heeft Lobke Burgers een Binnenkamer en Angela van der Mast heeft er haar huiskamerrestaurantje waar je thee met wat lekkers krijgt en een amulet kunt maken. In de schuur zit Helmut Brockmeyer die zijn schilderwerk en technische apparaatjes laat zien.

Clem Bongers in de Binnenkamer van Jac Splinter

Jac Splinter is ontwerper en maakt Leuke Dingen voor de Mensen. Hij is niet altijd in zijn Binnenkamer want hij verzorgt dagelijks een rondleiding.


Het danseresje van Lobke Burgers.


De Binnenkamer van Angela van der Mast. Zij verbindt in haar schilderijen natuur met haar gevoel. Organiseert creatieve buurtactiviteiten in Dukenburg.


Op Ariënsstraat 9 is ook een kamer met foto's van twintig Binnenkamers van Kolpingbewoners. En er zijn foto's van zaken die bewoners belangrijk vinden: voetbal natuurlijk, vogels, vissen, de tuin. En foto's van hoe de Kolping er nu nog uitziet buiten op straat. Over anderhalf jaar is alles anders!


Helmut Brockmeyer is een amateurschilder die veel van techniek weet.


Al wandelend komt u verderop in de Ariënsstraat bij het huis van Saar van Brenk en haar zoon Cor. De 85jarige Saar spaart vingerhoedjes en Cor heeft aquaria. Saar woont meer dan 50 jaar in de buurt. Ze zat 20 jaar bij de Moedergroep, en nog langer in de wijkbeheerscommissie. Ze organiseerde met haar dochter Alie vele jaren bingo's om geld op te halen voor bouwkampen voor de kinderen in de buurt.


Zaterdag 21 oktober hadden de bezoekers het geluk dat ze een Ariënsstraatje verder (er zijn wel zes Ariënsstraatjes, maar dat gaat veranderen) bij Heinz en Gerrie in de schuur mochten kijken. Heinz is automonteur en was coureur. Zijn vele bekers tonen zijn successen. (Foto MM)


Rechtdoor naar de Dr Poelsstraat waar Davika Singh foto's laat zien van Brits Gyana waar ze werd geboren en van Aruba waar ze 20 jaar woonde voor ze meer dan 30 jaar geleden in de Kolpingbuurt kwam wonen.


De wandeling gaat op het eind van de wijk de bocht om. We wandelen terug via de Kolpingstraat. Eerst langs buurtbewoonster Anja Paasse. Zij maakt textiele kunst en mixed media waarbij ze de actualiteit als inspiratiebron gebruikt.


Kolpingstraat 75 herbergt vier kunstenaars. Marcel Blom en Marjoke van de Plassche beneden en Gabi Rets en Ernie Bossmann boven. Marcel Blom projecteert herinneringen. Zondag 29 oktober treden Gabi Rets en Ernie Bossmann samen op als 2FrauShow op met projectorpoëzie.

Marcel Blom voegt een poëtische laag toe aan de verhalen achter straten, huizen en andere plekken.


 

Marjoke van de Plassche legt als beeldend kunstenaar en bioloog de link tussen natuurlijke processen, gebruiksvoorwerpen en de leefomgeving van mensen.


Gabi Rets werkt graag met oud papier en karton, die hun eigen verhaal vertellen. Ze pakt hier het thema verhuizen op.


Ernie Bossmann houdt  van hergebruik van papier. Knipt en plakt. Ook als dichter.


Mevrouw Jacobs woont meer dan 50 jaar op de Leo XIII straat. Er staat zondags een grote pan soep op tafel voor alle kinderen en kleinkinderen die komen. De mooie woonkamer wordt ingezet bij grote drukte. Mevrouw Jacobs was haar tijd vooruit. Ze had haar eigen rijschool, want ze wilde niet alleen maar thuis zitten met haar zeven kinderen.


Op K73, Kolpingstraat 73 is aandacht voor de geschiedenis van de Kolpingwijk met de fototentoonstelling van Kolpingbewoner Joop Wijers.


De laatste twee huizen zijn in de Dr Banningstraat. Daar wonen Frans en Mariët, al 34 en 36 jaar op nummer 3. Ze werkten voorheen als clowns. Ook waren ze vele jaren actief voor vluchtelingen. Ze maken veel kunst, ook boeken met foto's, tekeningen en gedichten, gewoon voor zichzelf of voor elkaar.

 

In het laatste kunsthuis op Dr. Banningstraat 8 is de Kinderkunstkamer waar kinderen hun prijsje voor de speurtocht kunnen halen. Diederik Grootjans schilderde beneden op de muur de vorige bewoners Gerard en Theo. Boven laten Frans Houtbeckers en Debora Hardeman, beiden buurtbewoner, hun Binnenkamers zien.

De Kinderkunstkamer.


Diederik Grootjans schildert portretten, naakten, stadsgezichten. Hier de oud bewoners Gerard en Theo met scooter.


Debora Hardeman laat tekeningen zien die ze voor haar boek en cd maakte.



Frans Houtbeckers schildert en knutselt objecten van weggooispullen, maakt collages en taferelen.


En dan is de wandeling afgelopen. Ruim twee uur waren mensen bezig als ze langs alle huizen gingen. Velen kwamen maar aan een deel toe. Maar iedereen was enthousiast over deze bijzondere inkijk in de Kolpingbuurt. Een paar van de vele positieve reacties: "Ontzettend leuk die combinatie van bezoekjes aan buurtbewoners en kunst", "Wat een prachtige hoge kwaliteit kunst", "Wat bijzonder dat we bij bewoners binnen mogen. Ik was ontroerd door sommige verhalen.", "Heel veel dank, we hebben genoten!".